Monday, February 4, 2013

home alone

assalamualaikum.

wah,lamanya tak menulis kat blog >.< dah lupa gaya penulisan yang biasa digunakan.hehe ^^
ni pun saja-saja mengada nak tulis blog sebab dan bosan buat status kat fb XD boleh tak?huhu

hari ni dah masuk minggu ke dua cuti musim sejuk.Sudah selamat berjalan-jalan selama seminggu ke Luxor-Aswan-Abu Simbel...Kat mana tu?google la ye :) nak upload gambar banyak-banyak pun tak sempat lagi nak kumpul koleksi-koleksi gambar dari kawan-kawan yang pergi bersama-sama tempoh hari.Maklum lah hp Tah ni tak muat gambar banyak.Lagi-lagi kalau gambar-gambar tu comel XD

Ahli Bait yang tahun 6 dah pun dapat result mereka.Semua najah.Gembira untuk mereka.Sedih untuk Tah.hukhuk.Dah tak ada orang nak tegur Tah kalau Tah buat salah.Dah tak ada orang nak layan Tah merepek maghrib-maghrib.Dan dan dan...

Mereka semua ke Cairo dan boleh kata berjalan seluruh Mesir lah.Maklum lah orang dah nak balik Malaysia untuk selama-lamnya! >.< Pulak tu,berjalan dengan keluarga...Best kan? :') Sabar Tah...masanya akan tiba!insya-Allah...amin

Semalam Kak Wani pesan,dia dah masakkan Tah dan Kak Mehah lauk extra.Untuk lusa sekali.huhu.Lauk kegemaran Tah kat Mesir,ayam masak lemak cili padi...Air tangan orang noghori pulak tu.pergh!Tapi....hehe.tadi masa makan petang(sepatutnya makan malam :P) Tah dah habiskan semua bahagian Tah.haha.Nasib lah.Esok la baru fikir nak makan apa :D Kak Mehah keluar,katanya ada kerja sket.Tinggallah Tah,merepek dengan laptop ni sorang-sorang.

Kadang-kadang duduk sorang-sorang ni bahaya kan?Asyik makan je kerjanya. T__T hari tu masa travel boleh je berlapar.huhu.Tapi serius,Tah bukan jenis orang yang boleh tahan lapar lama-lama...Nanti bila dapat makanan lagi teruk jadinya.Dah tak boleh nak telan.Orang kata masuk angin eh?Rasa nak muntah balik :P

Tadi minta no telefon ustazah mengaji dari Cik Ezira (rasanya tak pernah lagi cerita pasal ezira kan kat blog?hehe.nanti2 eh...macam la ramai org baca blog dia!ahaks...suka hati la kan?ni blog sape?Blog Tah!haaa..pandai pun XD)...Rasa dah berkarat bakat menghafal AQ T___T Insya-Allah bakal mulakan balik kelas mengaji.

Sekarang ni macam-macam benda berlaku.Maklum lah umur dah nak masuk 22 :D hormon tak stabil?eh..hehe.Tah suka dengan hadis ni:


وَقَالَ صلى الله عَلَيْهِ وَسلم كل بنى آدم خطاء
وَخير الْخَطَّائِينَ التوابون
رواه أحمد وهو حديث حسن
مي (2727) ت (2499) جه (4251) كلهم من طريق علي بن مسعدة عن قتادة عن أنس به،
وقال الترمذي: " هذا حديث غريب، لا نعرفه إلا من حديث علي بن مسعدة عن قتادة ".

Setiap anak adam itu melakukan dosa.Sebaik-baik orang yang berdosa(pendosa) adalah mereka yang bertaubat.

Umur dah makin tua.(tau pun,sedar diri!)Kena banyak muhasabah diri...
Semoga cuti yang berbaki beberapa hari lagi ni mampu memberikan sesuatu buat Tah...2 nikmat yang selalu manusia lupakan,nikmat sihat dan nikmat masa lapang!kan?
Doakan Tah kuat di sini...dan semoga Allah membalas doa-doa kalian dengan perkara yang sama buat kalian,bahkan lebih dari itu.amin~

Tah selalu takut bila dengar berita kematian ibubapa kawan-kawan.Sebab tak dapat bayangkan macam mana keadaan Tah kalau mak dan ayah dah tak ada.Tapi tanpa Tah sedar,ada juga berita kematian yang diterima oleh ibu bapa.Anak-anak mereka terlebih dahulu meninggalkan dunia ini.Seusia Tah,lebih muda atau lebih tua.


3 comments:

  1. jom edgesss tah!! eh tak leh, ada rusuhan. huhu

    ReplyDelete
  2. dok umah sengsorang bebaik..nanti ada tikus..selamat belajar

    ReplyDelete