Tuesday, June 28, 2011

ikan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

Alhamdulillah,semalam berakhirnya peperiksaan akhir bagi subjek Biochemistry(bukan habis semua lagi tau!Doakan ye).Allah permudahkan peperiksaan oral Tah,walaupun berjalan secara berpasangan.huhu.Bergandingan dengan kakak,ahli bait merangkap jiran bilik Tah(bilik kami ada 'lompong' :P di bahagian atas,membolehkan kami untuk menjalankan sesi hati ke hati tanpa perlu bertentang mata!Pernah tengok cerita P.Ramlee masam-masam manis tak?lebih kurang macam tu lah :D)membuatkan Tah sedikit tidak yakin.Kakak ni hebat tau!Tahun lepas tak silap Tah,kalau bukan ke-2 terbaik keseluruhan pelajar Malaysia tahun satu...maka dialah yang pertama! :)

Selepas 2 hari rumah kami tiada internet,pagi tadi Alhamdulillah Dr Anis mengkhabarkan berita gembira bahawa internet sudah ada.Hari ini,Tah ubah lagi kedudukan perabot di dalam bilik.Aktiviti bulanan yang Tah suka!Tah tak boleh duduk dalam bilik yang sama saja susunan perabotnya untuk jangka masa yang lama.Bukan ada sofa pun!Katil,almari,meja study,penyidai pakaian,dan meja kecil untuk letak balang ikan emas Tah.Dan kesemuanya diperbuat daripada kayu~Pelik juga masa mula-mula tiba di Mesir ni.Pelik,kenapa kami dibelikan perabot-perabot kayu.Murah?Tapi mana mereka dapat kayu-kayu tu.Pokok pun sebatang dua sahaja~Okay,itu bukan urusan kita :P

Semalam,Tah bersama-sama Dr.Anis,Dr.Kakak :P dan Dr.Zuhairah telah bermesyuarat merangka 'plan' strategi untuk menghadapi peperiksaan akhir Physiology.Memang bersemangat habislah.Tapi pelaksanaannya menuntut pengorbanan~Tah boleh!!!


Okay,banyak lagi kerja nak buat.Tah kongsikan video pendek ikan emas Tah.Tah beli masa cuti musim panas tahun lepas dek kerana kebosanan dan rindukan aquarium di Malaysia yang dikhabarkan oleh Mak melalui telefon bahawa kesemua ikan Tah telah dilepaskan ke pa
rit belakang rumah!Rasionalnya,tiada siapa yang mampu jaga ikan-ikan tu macam Tah.waaaa :( Dulu Mak pernah cakap,kalau Tah dah kahwin nanti,jangan lupa bawa aquarium Tah sekali.Mak dan Ayah tak larat nak jaga.huhu(Aquarium tu hadiah dari Mak masa UPSR kalau tak silap)

video video
Yang mata macam nak terkeluar tu namanya Dol.Dah arwah pun.Mas pula yang asyik berenang-renang sambil mulutnya terbuka.Asyik makan sahaja kerjanya!


Dulu Tah beli ikan emas ni dua ekor.Namanya Mas dan Dol.Tapi Dol mati sehari sebelum peperiksaan Anatomy bulan lepas.Tah dah beli seekor lagi,pengganti Dol,namanya Tehee~Tapi rasanya lepas exam nanti nak tukar Tehee tu dengan ikan emas yang lain sebab Tah tersilap pilih jantina.Ahli bait Tah kata,tak baik kita galakkan perbuatan sumbang mereka!Gay.

Ma3assalamah!
video
Mas dan Tehee...

nota kaki:Orang kata,kalau bela ikan puyu kat rumah,TOYOL tak mencuri dalam rumah kita sebab asyik main dengan ikan puyu tu.Orang lain yang kata.Bukan Tah.

Wednesday, June 22, 2011

Aku mahu pulang.

ASSALAMUALAIKUM warahmatullahi wabarakatuh :)


"salam ayah.tah nk tnye je ni...klu tah x kne ulang exam n lulus semua,tah boleh blik dop rye taun ni"

Saja mencuba nasib.Dalam hati, sebesar bumi anbiya' ini harapanku :)

tet..tet..tet...mesej masuk! (sebetulnya bunyinya lain sedikit :P)

"Insya-Allah...bleh"

Jadi sahabat-sahabat semua,pengunjung blog ini~~~Doakanlah Tah dapat melakukan yang terbaik dalam peperiksaan akhir yang hanya berbaki tiga kertas sahaja lagi.Juga doakan dilembutkan hati pemeriksa kertas bagi tiga kertas yang sudah selamat dijawab sebelum ini :)


Aku mahu pulang.

Monday, June 20, 2011

Bahasa Syurga

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

Hari ini adalah hari yang best sebab hari pertam
a 'gap' sebelum kertas seterusnya iaitu; BIOCHEMISTRY :) Jadi adalah masa untuk Tah kemas-kemas bilik yang dah macam sarang ular sawa bak kata Mak Tah :) Semalam kertas beharvioral sciences atau psychology~25 soalan sahaja dalam masa 1 jam.Kalau nak mumtaz boleh bayangkanlah hanya boleh salah berapa :P

Petang semalam Tah ada nak buat kerja terjemah
an bahasa Arab sikit,oleh kerana skills bahasa Arab sudah tumpul,Tah minta pertolongan seorang sahabat,dan dia kongsikan dengan Tah sesuatu yang sangat sangat best!

Sekarang untuk menterjemah sesuatu ke dalam ba
hasa Arab,anda boleh lakukannya hanya dengan hujung jari sahaja :P Tiba-tiba Tah rasa rindu pula nak menaip dalam tulisan jawi.Sejak lap top Tah 'diprogramkan' semula,Tah dah tak boleh menaip dalam tulisan jawi lagi.(sebenarnya boleh je,cuma Tah yang buta IT :D)

Lalu Tah pun meng'buzz' Dr Atieq dengan harapan beliau boleh membantu.huhu.Dengan 'sengal'nya Dr.Atieq suruh pula
Tah tanya cik Google sebab Tah tolak cadangan dia yang sebelumnya iaitu supaya 'download' softwear yang berkenaan.Almaklumlah kalau nak tunggu download sangatlah lama dengan keadaan internet yang macam siput ni.

Akhirnya cik Google berjaya menyelesaikan masalah Tah.y
eah!!!Thank you Allah :) Kalau ikut instructions yang cik Google ajar tu untuk windows Vista,tapi untuk sesiapa yang pakai windows 7 macam Tah pun boleh je.Beza dia sikit je.Insya-Allah~

Terima kasih juga kepada saudara Tah,Abang Din kot kalau tak silap :P sebab sudi menampal stickers abjad jawi ke lap top Tah dulu mas
a mula-mula beli lap top ni dengan dia.Masa tu dia cakap,"nanti belajar kat Mesir mesti banyak nak guna bahasa Arab,haa Abang dah tolong lekatkan senanglah nanti".Bila ingat balik apa yang Abang Din tu cakap rasa malu pula pada diri sendiri.Sudah lama rupanya aku tinggalkan bahasa Arab.Nama sahaja belajar kat Mesir :( Ayah Tah beli lap top ni dulu ngan saudara je sebab dapat harga diskaun dan juga perkhidmatan tambahan.hehe(dapat tolong saudara mara juga kan?)

Rindu nak belajar bahasa Arab dengan ustaz Syed Sheikh bin Tuan Syed!huhu.Saje je tulis nama penuh sebab nak tunjuk keunikan nama ustaz Tah ni :D Tah mula minat bahasa Arab masa belajar kat Kospint(kini dike
nali sebagai Imtiaz Kuala Terengganu)



Oit,ex-kospint...Ingat tak baju ni? :D Mesti korang bangga kalau tahu Tah bawak sweater ni sampai ke Mesir~Iju tahu lama dah,sebab terserempak dengan dia masa kat lapangan terbang.Kami satu penerbangan sebab balik ke Mesir bawah kerajaan negeri Terengganu Darul Iman :)Tapi sekarang dah tak pakai kat luar.huhu.Ramai cakap,simpanlah kat rumah,dah lusuh pun!waaaaaaaa :( sedinhnya!Kalaulah mereka tahu kenapa Tah sayang sangat sweater tuh...

Ok,tu je nak tulis :P Jom study Biochem~

Ma3assalamah!

Thursday, June 16, 2011

saya mahu buka pintu >_

Assalamualaikum warahmaturrahi wabarakatuh :)

Pertama sekali,macam biasa...huhu :) doakan Tah dan kawan-kawan ye~Exam anatomy bakal melabuhkan tirainya esok hari,berakhir dengan oral!Semoga dapat doktor-doktor yang baik-baik serta pemurah hatinya!amin...

Bila musim-musim exam ni,ada satu perkara yang Tah teringin sangat nak buat :


SAYA MAHU BUKA PINTU BILIK SAYA !!! (dalam tempoh yang lama)


Kenapa?Kat Mesir tak boleh buka pintu ke? :P Jawapannya: boleh~ Tapi rumah kami sekarang tingkat satu...Bagi pelajar-pelajar Malaysia,kalau dapat rumah tingkat satu memang satu anugerah yang terindah!Sebab ada yang tinggal di tingkat 4,5,6,7 dan tidak kurang juga 8,9 dan...kalau ... itu ada lif tak apalah juga kan?

Jadi apa kaitannya dengan rumah di tingkat satu?...hurm~kalau rumah kita tingkat atas-atas,senanglah nak buka tingkap atau pintu balkoni,sebab rumah kita lebih tinggi dari rumah-rumah lain...tak ada orang lain(melayu atau arab) yang nampak apa yang kita buat dalam bilik dan bila musim-musim panas ni,boleh ambil udara segar(segarlah sangat kan?)

Tah sebenarnya tension dengan aroma makanan arab yang boleh menyebabkan kita muntah!Lebih-lebih lagi waktu tengah hari...huish,dahsyat!!!!Tah rasa mereka masak sejenis masakan yang diletak 'cheese arab' yang busuk...Hampir setiap hari.Sampai naik pening!

Depan rumah kami pula, rumah orang Malaysia,lelaki atau di sini kami panggil mereka jiran ikhwah :P (tak pernah panggil pun,gelaran sesama kami sahaja)...Kadang-kadang kalau jiran ikhwah buka pintu balkoni rumahnya,timbul satu perasaan iri hati yang membuak-buak!Aku buka pintu juga kan baru tau!Tapi akhirnya tidak di buka juga pintu itu...

Kawasan kejiranan kami amat padat,menyebabkan rumah paling bawah akan 'terperap' macam budu! :D tapi ok je pun...Cuma kalaulah saya tiada jiran depan rumah,saya lebih bahagia :) Ramai akhawat suka dapat jiran Melayu ni...Senang nak minta tolong jadi musyrif.

Di Mesir,khasnya di Tanta dan tempat-tempat lain yang masih agak terjaga 'kesuciannya',akhawat tidak dibenarkan keluar malam...Kalau nak keluar juga?Penting ni,bawang dah habis!!! :P boleh la menggunakan khidmat musyrif yang 'terpilih lagi berwibawa'.Oleh kerana Tah dan ahli bait yang lain amat patuh pada arahan persatuan yang insya-Allah untuk kebaikan kami juga,kami tidak menggunakan kelebihan 'jiran ikhwah' yang kami ada.Sebab mereka(merujuk kepada jiran ikhwah) rasanya bukan tersenarai dalam senarai nama musyrif terpilih tadi.huhu. Apa-apa pun,Alhamdulillah...

Sebab semalam naik rumah jiran atas,bila masuk bilik dia...sajalah nak usha cooler baru yang mereka beli...aik?tak sejuk pun..hurm,tiba-tiba satu rumah jadi insaf...Terutamanya Tah dan kakak (sebab dia paling tua!hahahaha) sebab kami paling banyak bersungut macam-macam...Bila musim panas,semua rumah sibuk beli cooler dan kipas.Tapi bagi rumah kami yang di tingkat paling bawah,kadang-kadang tak perlu pun buka kipas sebab aura keimanan telah menyejukkan rumah kami.ok,tak!tapi yang penting rumah kami sejuk.Mungkin sebab terlindung dari sinaran terik mentari...

Semalam juga ade gerhana bulan :) Kami satu imarah(baca:bangunan,imarah kami 7 tingkat kalau tak silap,dan memuatkan 3 rumah pelajar Malaysia) memanjatlah sutuh atau rooftop imarah kami dek kerana keterujaan untuk melihat gerhana tersebut.Tiba-tiba rasa macam spiderwomen pula...haha :P Dengan selambanya kami menceroboh rooftop jiran sebelah punya imarah dan menikmati keindahan gerhana bulan,Subhanallah :)

"kan senang kerja spiderman kalau duk kat Mesir...tak payah pakai web dia tu..main lompat-lompat je...macam keluang man dan tiong man ":P

Kesimpulannya,bersyukurlah dengan apa yang ada~
Sekian sahaja cerita Tah :D

Ma3assalamah ^^,


p/s:untuk tumbesaran gambar yang lebih sihat,cuba klik pada gambar atau gunalah apa-apa cara yang anda boleh buat :P kalau tak boleh baca,maksudnya tiada jodoh antara anda dan gambar itu...

Tuesday, June 7, 2011

YM @ TANTA!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

Selamat pagi semua!Orang Mesir je lah~sekarang pukul 4:11 am.Subuh tadi masuk pukul 3.10 kalau tak silap.Awal kan?Maghrib nak sama je dengan Malaysia,dekat-dekat pukul 7(tak termasuk sabah dan sarawak ye,Andi! :P)Sebenarnya Tah malas nak buka lap top musim-musim exam ni kalau tak de apa-apa yang penting seperti,call keluarga di Malaysia,buka blog saifulislam.com,periksa email(baca:check.huhu) dan setiap hari Sabtu,download imam muda?(erk... :D)Kat Malaysia hari Jumaat kan?kat sini kalau online update hari Sabtu baru dapat.

Post ni khas untuk warga Tanta je sebenarnya :) Sekadar nak update mesej yang sepatutnya dihantar melalui ym.Tapi sebab ym Tah belum dikemaskini sebab malas,Tah tulis kat blog je lah.Tak ganggu orang!

Kalau Tah la kan,kadang-kadang tension jugak kalau dapat ym yang sama hampir lima kali~haish kalau tengah call keluarga tu boleh hilang konsentrasi! :P Kat Tanta ni kami semua students Malaysia,kalau ada berita-berita penting akan dimaklumkan melalui blog atau forum persatuan,blog batch atau group dan yang paling mudah melalui ym.Setiap kali ada orang hantar ym mesti tulis macam ni,sebar-sebarkan ye :) arghhhhhhhh!Rasa berdosa pula kalau tak forward mesej.Tapi lagi kesian kalau kawan-kawan kat Malaysia yang tak ada kaitan langsung dengan ym tu terpaksa membazir 5 saat untuk baca :D Maaf ye kalau ada sesiapa yang pernah dapat ym dari Tah tapi tak difahami isi kandungannya.

Ok,dah malas nak membebel. Kat bawah ni adalah soalan-soalan yang junior tahun satu dapat dari doktor masa program MedicMesir~ni soalan tahun satu,Anatomy untuk written final.Tapi janganlah study ni je!

Upper limb
-muscle for supination,rotator cuff
-anastomosis around elbow and shoulder :fokus on elbow
-branch of axilla artery,2nd n 1st part
-fascial space on the hand
-muscle supply by the median nerve
-flexer retiniculum
-carpi tunnel
-branch of radial nerve
-content yg ada dkt spiral groove

EMBRYO
-amnion
-umbilical cord
-placenta
-type of decidua
-definition of gastulation
-site of implantation
-result of fertilaztion
-result of folding
-chorionic villi
-phase of ovulation n fertilization

PELVIC
-levator ani
-internal iliac-branch
-sacral plexus-branch
-urinary bladder male n female
-male urethra
-seminal vesicle

yang ni pula,untuk tahun dua~

Tajuk/bab dalam neuroanatomy yang wajib diberi penekanan! (orang lain yang tulis macam tu erk,bukan Tah!)

1-thalamus-without connection
2-metathalamus
3-subthalamus
4-hypothalamus
5-third ventricle
6-functional area of brain lobes(F,P,O,T)
7-Interpeduncular fossa:
-contents
-boundaries
8-area of cerebral cortex
9-Rhiencephalon-enumerate
10-lymbic system
11-basal ganglia
12-cerebral white matter:
-projection
-commisural
-association
13-lateral ventricle
14-CSF(function)
15-blood supply:enumerate

-artery:
-ICA
-vertebral
-basilar
-circle of willis
-vein:
-superficial
-deep

Tah post yang Tah rasa masih ramai yang tak tahu je.Sebarang kesilapan pada ejaan sila abaikan.Taip kencang-kencang sebab nak study!Tah exam Anatomy 1st year 13/6 dan Anatomy 2nd year 15/6 ni.Sehari je gap :(

Sekian,syukran!

p/s:dah copy belum?kalau dah siap tu,doakanlah Atiqah binti Abdullah serta sahabat-sahabatnya yang lain(satu batch!) dapat naik tahun 3 dengan jayanya ye :D